psychology

۳ مطلب در آذر ۱۴۰۰ ثبت شده است

⬜نظر جیمز درباره روانشناسی دین⬜

دین از حقایقی است که در عرصه های گوناگون انسان حضور جدی دارد.
روان شناسی دینی،یکی از شاخه های دین پژوهی است که با دین ورزی و دین داری ربط و نسبت وثیق دارد.

جیمز. 
ویژگی شخصی وی او را به فلسفه کشاند و به عنوان استاد فلسفه در دانشگاه هاروارد تدریس کرد.نخستین آزمایشگاه روان شناسی را در آمریکا در دانشگاه هاروارد برپا کرد.

⚪️دیدگاه اساسی جیمز درباره دین

1⃣دین پدیده ای همگانی در نوع انسان است و بنابراین نمی تواند نابهنجاری ناشی از بیماری یا هر گونه اختلال روانی دیگر باشد .این در حالی است که ویژگی های نابهنجار در برخی رهبران دینی و پیروانشان وجود دارد.

2⃣حیات دینی و گرایشهای مربوط به آن یکسان نیستند ،بلکه متغییر و گاه متنوع است.عواطف دینی شامل تمایلات شدید اخلاقی و اشکال دیگر ایمان ، احساس گناه و احساس نجات یافتگی ،   یگانگی .
 با خداوند  مظاهر قابل تشخیص ایمان هستند.با وجود این،این حالتها از حیث فراوانی و تکرار در ادیان گوناگون و حتی در یک دین متفاوت اند این حالات در ادیان غیر الهی نیز وجو دارند.

3⃣همه ی ادیان افزون بر تعیین اشکال هدایت و عبادت ،ما را به جهانی متعالی رهنمون می سازد.که با آنچه انسان با حواس ظاهری خود می یابد ،مشابه نیست.یک  تدبیر برتر نظم فرازین آن جهان دیگر را اداره می کند و اهداف و اعمال ما را در این عالم تحت تاثیر قرار می دهد.

4⃣جیمز متذکر شد احساس متعالی ، از امری نهانی سرچشمه می گیرد.دانش دوباره آن امر نهانی ضمیر ناهشیار در طول قرنها رشد کرده و جیمز آن را دربای پهناوری از آگاهی غیر قابل بیان می دانست.که فردیت و ذهن هوشیار عصاره و محصول آن هستند.تجربه گسترده از آن است که حواس ظاهری به تنهایی بتواند آن را در بر بگیرد.

5⃣فلسفه جیمز درباره تجزیه و تحلیل باور ،به این نتیجه انجامید که حقیقت یکی از انواع خیر است و باورها باید در معرض آزمون نتایج بخش تا گسترده ترین حد قرار بگیرد.جایی که معیارهای مورد توافق در دسترس نباشد ،ارزیابی نتایج متفاوت خواهد یود.،چنانکه ادیان نیز متفاوت خواهند بود.اما اصولی که در این جا است ،از اصول علمی متفاو.ت نیست.علم نیز اصطلاحات و مقولاتی را ابداع می کند تا بخشهای تجربه را جدا سازد. روابط و نسب را تحقیق کند وسپس خودش را یک گزاره علمی با اشاره به نتایجش ثابت کند.


ویلیام جیمز علم و دین را در اهداف وروش های مشترک و مشابه دانسته ، استفاده از یکی را مانع بودن از دیگری نمی داند . 
دین و دانش برای فردی ک بتواند از هردو استفاده کند کلیدی برای باز کردن قفل خزانه جهانند و استفاده از یکی مانع استفاده دیگری نمیشود.

روش جیمز عمدتا بر اساس برسی تجربی است.
او بیشتر بر عواطف وحالت های دینی خود جوش تاکید می کند تا تفسیر ها یا قاعده بندیهای نمادینه شده و متعارف .
 
جیمز ، ژرف ترین منابع و ابعاد دین را  عواطف  می داند.
و می گوید:دین از مقوله عواطف است ،نه عقل 
و برای ان سه دلیل می اورد.
⚫️دلیل اول
احوال دینی کیفیتی محسوس است و برای فاعل امری بی واسطه به نظر می رسد ،نه نتیجه استنباط و تذکر آگاهانه.
⚫️دلیل دوم
مردم غالبا از براهین عقلی در باب دین متاثر نیستند،عقاید و آموزهای دینی ،نشان دهنده خواستگاه های عمیق تری در احساس و تجربه هستند .اگر تجربه دینی نتوانداعتبار کافی برای عقاید فراهم کند ،احتمالا براهین عقلی قانع کننده نخواهند بود.
⚫️دلیل سوم
جیمز مدعی است مروری بر سنتهای دینی گوناگون ،عقاید و مفاهیم دینی بسیار متنوعی را نشان می دهد ،در حالی که احساسات و سلوکی که منشا و مبنای چنین تنوع عقلانی است ثابت است.
در نتیجه برای درک ویژگی تجربه دینی و وجه مشترک سنتهای گوناگون ،باید احساس و تجربه را بررسی کرد،نه عقاید و تعالیم را.
جیمز می گوید: اگر بخواهید گوهر دین را درک کنید،باید به احساسات و سلوک که عناصر ثابت تر هستند توجه کنید.هسته مشترک همه ادیان که برای آن دلیل اقامه می کنند دو چیز است :احساس این که نقصی در ماست و احساس این که این نقص با ارتباط با یک قدرت برتر که از آن آگاهیم بر طرف می شود.

منبع

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ آذر ۰۰ ، ۱۲:۱۷
مریم حسن زاده

خدا از نظر کودکان

براساس نظریه روان شناسی«ژان پیاژه» کودکان در سنین 6-2سالگی از جهت شناخت در دوره پیش عملیاتی قرار دارند.
از خصوصیات تفکر در این دوره میتوان به خود محور بودن و تمرکز گرایی انان اشاره کرد .

☑️خودمحوری یعنی کودک از نگاه دریچه خود و توانایی خود به موضوعات نگاه میکند و نمیتواند دیدگاه های دیگران را مورد توجه قرار دهد .
☑️تمرکزگرایی به این معناست ک کودک فقط از یه بعد میتواند به پدیده ها نگاه کند شاید بعد مهمی نباشد .
کودک در این سن به بخش محدودی از یک مسئله توجه میکند. 
در رابطه با مفهوم خدا، کودک وی را موجودی مادی و حتی به صورت یک انسان تصور می کند. بنابراین برای خدا دست و پا و سر و صورت قائل است. همچنین برایش خانه ای تصور می کند که همان بهشت است و از آنجا به کارهای ما نگاه می کند و مواظب ماست، یا از بهشت به زمین می آید تا کارهای ما را درست کند. یا بهشت را باغ یا پارک بزرگی می داند که انواع وسایل بازی و خوراکی دارد و می توان در آنجا بازی کرد و خوشحال شد و یا در مورد جهنم، آن را جایی می داند که آتش زیادی در آن وجود دارد و یا در مورد شیطان او را یک آدم زشت تصور می کند که روی سرش شاخ دارد. البته باید متذکر شد کودک این موضوعات را براساس گفته ها و شنیده ها تصور می کند.


گلدمن روانشناس دیگری این دوره را تفکر مذهبی شهودی می نامد دوره ای که شناخت و تفکر در قالب تجارب و محسوسات حبس شده و محدودیت دارد.


اما زمانی ک کودک وارد سن مدرسه حدود ۷تا۱۱سالگی میشود به تدریج توان غلبه بر محدودیت های فکری دوره قبل را پیدا میکند .


از خود محوری اش کاسته میشود و میتواند از چند بعد به پدیده ها بنگرد .
سعی میکند از توجیهات فیزیکی پدیده ها را توضیح دهد . مثلا خدا را به عنوان یک انسان فرض کنند، یک انسان خارق العاده و اعجاب برانگیز.


مثلاً گاهی خدا را مرئی و قابل رؤیت و به شکل آتش و نور و گاهی نامرئی می پندارند و این مسئله بیانگر آن است که کودک بین مرحله تفکر شهودی و عینی دست و پا می زند.

تحول مفهوم خدا همگام با رشد شناختی کودک است.منبع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۷ آذر ۰۰ ، ۱۱:۲۸
مریم حسن زاده

🍁🍁🍁پنج شاخه از روانشناسی دین 

 

🌲نوع اول زندگی، زندگی «متدیانه» است که در آن سنجه سخن گفتن خدا با کسی است که می‌تواند تجربه دینی انسان‌ باشد.

 

🌲 زندگی نوع دوم، «عارفانه» نام دارد. در این نوع زندگی، تجربه شخص دیگری مدنظر نیست، بلکه، در این نوع تجربه «خود فرد» مدنظر است.

 

🌲 زندگی سوم که می‌توانم به آن اشاره کنم، زندگی «فیلسوفانه» است که در آن افراد براساس معیار درونی زندگی می‌کنند که این معیار درونی با واقعیت‌های ظاهری منطبق نیست، زیرا زندگی براساس استدلال‌های خود انسان پیش می‌رود.

 

🌲 نوع چهارم ،زندگی «اخلاقی» است. اگر چه این نوع زندگی هم‌پوشی‌هایی با سایر انواع زندگی‌ها دارد، اما اساسا با آنها متفاوت است؛ به عبارتی دارای شهود دکارتی است. 

🌲 زندگی پنجم «زیبایی‌‌شناسانه» است. مبنای افراد در این نوع زندگی، براساس لذت و لذت‌جویی است.

🌷🌷منبع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۶ آذر ۰۰ ، ۱۹:۵۹
مریم حسن زاده